کم کاری منطقه آزاد ارس در احداث بنای جدید مسجد جلفا، شایعه یا واقعیت؟
احداث مسجد جلفا چرا متوقف شد؟
شهر مرزی جلفا این روزها مسجد ندارد. مسجدش را سه سال پیش تخریب کرده اند تا از نو بسازند. باگذشت چندین سال و کمک های مردمی و منابع قابل توجهی که دستگاههای دولتی دراختیار متولیان امر گذاشته اند امروز با یک ساختمان نیمه کاره بدقواره مواجهیم.
موضوعی که این روزها در برخی محافل و جلسات مطرح می شود، کم کاری سازمان منطقه آزاد ارس در پروژه تجدید بنای مسجد جلفاست. سخنانی که معمولا با واکنش مسوولین سازمان مذکور مواجه نمی شود. برای شفاف سازی بیشتر اظهارات مسئول امور فرهنگی اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد ارس در گفتگوی اختصاصی منتشر می شود.
معاون فرهنگی اجتماعی و گردشگری ارس با استناد به نامه نگاری ها و انعقاد تفاهم نامه همکاری بین سازمان منطقه آزاد ارس و هیات امنای مسجد جلفا می گوید: وضعیت کنونی مسجد جلفا معلول عوامل متعددی است که بخش اعظم آن ارتباطی با سازمان منطقه آزاد نداشته بلکه محصول بی تدبیری و بی تجربه بودن متولیان امر است.
یوسف داداش زاده افزود: بنا به تاکید و درخواست هیئت امنای محترم مسجد جلفا مبنی بر حمایت مالی ارس از عملیات احداث بنای جدید و موافقت مدیرعامل وقت، تفاهم نامه مشارکت در احداث بنا در 13 دی ماه 1394 با 8 ماده و 4 تبصره منعقد و برابر مفاد تفاهم نامه مقرر شد سازمان بدون دخالت در عملیات عمرانی و مباحث فنی مهندسی صرفا در قالب مشارکت در احداث اعتبار 600میلیون تومانی را متناسب با پیشرفت فیزیکی پروژه تخصیص دهد.
وی گفت: پس از تخریب بخشی از بنای قدیمی و مشاهده چالش های خاص برنامه ریزی و مدیریت پروژه، این معاونت احساس تکلیف کرده و طی گزارشی در 30 فروردین 95 از مدیرعامل وقت درخواست نمود جهت جلوگیری از تبعات احتمالی، سازمان راسا پروژه را تحویل گرفته و با طی تشریفات قانونی مناقصه به پیمانکار واجدصلاحیت واگذار نماید که علیرغم موافقت ایشان متاسفانه با مقاومت متولیان امر و اصرار بر ادامه احداث بامدیریت هیات امنای محترم، این پیشنهاد به سرانجام نرسید.
وی ادامه داد: با ملاحظه پیشرفت فیزیکی پروژه توسط ناظر تفاهم نامه یعنی معاونت فنی و عمرانی سازمان، تمامی اعتبار تفاهم شده پرداخت گردید و بدین ترتیب فاز اول طرح با زیربنایی حدود 500مترمربع به اتمام رسید.
داداش زاده افزود: با اتمام فاز اول و باتوجه به فرارسیدن ایام ویژه مانند ماه مبارک رمضان و محرم الحرام و پیرو درخواست های مکرر اهالی و روحانیون محترم، مدیرعامل وقت سازمان در جهت کمک به شروع فاز دوم بنا بادرخواست هیئت امنای مسجد در 13 مهرماه 1395 موافقت و طی متمم تفاهم نامه در اردیبهشت سال 96 مبلغ 600میلیون تومان دوم را تامین اعتبار و 30 درصد آنرا بعنوان پیش پرداخت در اختیار هیات امنا قرار داد.
وی گفت: پس ازتغییرات مدیریتی در منطقه، مدیرعامل محترم سازمان با ملاحظه دغدغه های عمومی از وضعیت مسجد و بازدید حضوری پروژه، دستور توقف پروژه را با عنایت به مسایل فنی و معماری صادر و از بخش تخصصی احداث مساجد بنیاد مسکن انقلاب اسلامی که تجربه گرانسنگی را در احداث بناهای مذهبی دارند جهت مشاوره و احداث دعوت نمود.
داداش زاده ادامه داد: هم اکنون سازمان در حال تهیه اسناد مربوط به تکمیل مسجد جلفا و رفع مسایل فنی از جمله مقاوم سازی سازه های فلزی و بتنی بوده و با انعقاد قرارداد، ادامه طراحی و احداث بابنیاد مسکن خواهد بود.
وی گفت: هرچند بدلیل احداث فونداسیون و ساختار اصلی بنا امکان تغییر در طراحی معماری ساختمان وجود ندارد و طراحی کنونی با ایده آل های مدیرعامل محترم سازمان که تخصص و تجربه عالی در این خصوص دارند، فاصله زیادی دارد ولی به امید خدا با اصلاحات لازم این طرح به وضعیت مطلوب خواهد رسید.
وی تصریح کرد: سازمان در طرح جامع منطقه چندین مسجد را متناسب با توسعه شهری بویژه در سایت های اقامتی از جمله سایت موسوم به هواشناسی پیش بینی کرده است و برنامه سازمان طی سالهای اخیر تجدید بنای قدیمی مسجد جامع نبوده و با ملاحظه عدم وجود جایگزین بدنبال طراحی مسجد اعظم جلفا در سایت هواشناسی بوده و می باشد ولی بدلیل ساختار خاص مدیریتی مساجد و ائمه جماعات و نوع ارتباط با دستگاه متولی یعنی اوقاف و امورخیریه ، حضور صددرصدی در ساختار مذکور ندارد.
داداش زاده تاکید کرد: عدم واکنش سازمان به اظهارات احساسی و دور از واقعیت برخی نهادهای دولتی و غیردولتی که بااهداف خاص و هر ازگاه مطرح می شود به منزله تایید آنها نبوده بلکه در فکر حل مسئله ای است که خود در ایجاد آن نقشی نداشته است و انتظار ندارد عده ای تلاش های صادقانه توام باحسن نیت مدیران فعلی و پیشین سازمان را در توسعه و تجهیز اماکن دینی و مذهبی علیرغم محدودیت های بودجه ای سالهای اخیر نادیده گرفته و اشتباهات سهوی ناشی از عدم تخصص و تجربه متولیان امر را وارونه جلوه دهند.
وی افزود: سازمان منطقه آزاد در چند سال اخیر بالغ بر 30میلیارد ریال در بخش های عمرانی و عملیاتی دینی مذهبی هزینه کرده که این رقم بیش از سه برابر کل هزینه های میراثی به کلیساهای تاریخی منطقه که جزو سرمایه های تاریخی بی بدیل آن است و تکرار ادعای هزینه چندبرابری کلیساها در برابر مساجد جز ضربه زدن به اعتقادات مردمی و سلب اعتماد عمومی از متولیان فرهنگی کشور حاصلی نخواهد داشت.