در گفتگو با داوران نخستین سوگواره عاشورایی ارس مطرح شد:
سوگواره عاشورایی بهانه ای برای افزایش معنویت در جامعه
داوران نخستین سوگواره عاشورایی ارس بر اهمیت برگزاری این نوع از سوگواره ها برای افزایش معنویت در جامعه، تاکید کردند.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان منطقه آزاد ارس، یکی از داوران نخستین دوره سوگواره عاشورایی ارس، با اشاره به قدمت اشعار عاشورایی در فرهنگ ایرانی، گفت: منطقه آزاد ارس با کمک گرفتن از این قدمت و با برپایی این سوگواره، صنعت و تجارت را با معنویت شیعیان پیوند می زند.
حسین مهرنگ، اظهار داشت: قرار گرفتن منطقه آزاد ارس در جایگاه جغرافیایی خاص و اهمیت این منطقه در زمینه تجارت، صنعت و گردشگری نیز لزوم پرداختن به معنویات را بیش از پیش مشخص می کند.
وی ادامه داد: تجارت و صنعت در کنار فرهنگ و معنویات معنی پیدا می کند و مکتب والای شیعه نیز بر این موضوع تاکید دارد.
این استاد دانشگاه های آذربایجان شرقی، خاطرنشان کرد: سوگواری علاوه بر اینکه سنت دیرینی در ایران محسوب می شود، از عاشورا به این طرف، در ادبیات فارسی و ترکی نیز تاثیر گذاشته است و به خصوص شعر در این زمینه پیشتاز است.
مهرنگ افزود: سوگواره عاشورایی ارس نیز با محور قرار دادن شعر، می تواند تلاش های شاعران معاصر در این حوزه را جمع آوری و عرضه کند.
وی گفت: تکنیک ها و مضامین به کار رفته در اشعار می توانند در داوری های این دوره مدنظر باشند.
دیگر داور نخستین دوره از این سوگواره نیز تاکید کرد: منطقه آزاد ارس قبلا نیز برنامه های برجسته فرهنگی را اجرا کرده است و این سوگواره نیز در راستای ویژه برنامه های فرهنگی این منطقه تحقق پیدا می کند.
علی جاجی بلند، تصریح کرد: در حالیکه متولیان دستگاه های فرهنگی استان و کشور تا حد زیادی، از این مسائل غافل هستند، منطقه آزاد ارس توانسته است خلاهای موجود را پر کند.
وی اظهار کرد: مردمی تر شدن این نوع از سوگواره ها به دلیل ماهیت معنوی که دارند، می تواند تاثیر بیشتری روی اجتماع داشته باشد و می توان به ارائه این شعرها به صورت کتاب به مردم اقدام کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور تبریز، با اشاره به استقبال خوب شاعران جوان از این سوگواره عاشورایی ارس، گفت: تبلیغات مناسب و موضوعات اختصاص داده شده به بخش های مختلف سوگواره باعث استقبال از این برنامه هنری شده است.
حاجی بلند، تاثیرات فرهنگی را مهم ترین هدف این نوع از برنامه ها عنوان کرد و گفت: منطقه آزاد ارس این توانایی را دارد که اشعار برگزیده را به کشورهای همسایه از جمله ترکیه، جمهوری آذربایجان و نخجوان نیز ارسال کند و باید از این فرصت برای صادرات فرهنگی و معنوی به شیعیان این کشورها استفاده کرد.
سومین داور نخستین سوگواره عاشورایی ارس نیز تاکید کرد: گنجینه ارزشمند ادبیات عاشورایی هر ساله در حال گسترش است و سوگواره عاشورایی ارس در گسترش هر چه بیشتر این گنجینه نقش آفرین خواهد بود.
امیرحسین الهیاری تصریح کرد: تعداد سوگواره هایی که به شکل اختصاصی به موضوع شعر می پردازند در کشور بسیار کم است و این حرکت منطقه آزاد ارس فرصت مغتنمی را برای شاعران عاشورایی فراهم می کند.
وی افزود: این سوگواره می تواند از این شاعران حمایت کرده و تقویت کننده روحیه آزادگی و آزادی خواهی در جامعه باشد.
الهیاری خاطرنشان کرد: قدم بعدی در مورد این سوگواره می تواند ملی کردن آن باشد و بدون شک شاعران بسیاری در اقصی نقاط کشور، اشعار ارزشمندی دارند که می تواند به غنای سوگواره کمک کند.
وی دور از کلیشه بودن و نوآوری را از جمله نشانه های یک شعر خوب در این حوزه دانست و تاکید کرد: پرهیز از تکرار بسیار مهم است و نوآوری های انجام شده باید به شکلی انجام گیرد که در شان سالار شهیدان و شهدای عاشورا باشد.
دیگر داور نخستین سوگواره عاشورایی ارس نیز با اشاره به اهداف این سوگواره، عنوان کرد: این نوع از سوگواره ها در پیشبرد تبلیغ عاشورا و پیام های این قیام با زبان هنر تلاش می کنند.
صالح سجادی تصریح کرد: شکوفایی معنوی و فرهنگی منطقه آزاد ارس و به تبع آن استان و کشور نیز بدون شک از اثرات برگزاری این سوگواره به صورت منظم خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: موضوعات انتخاب شده نشان می دهد که به جنبه بومی سوگواره نیز اهمیت داده شده است و موضوعات روز کشور نیز مدنظر بوده است.
سجادی استمرار در برگزاری سوگواره را یکی از ملزومات اثرگذاری آن دانست و گفت: هدف گذاری های نخستین دوره نویدبخش استمرار، شکوفایی و رشد سوگواره در سال های آتی است.