جمعه, 07 دی 1403

جستجو
اماکن متبرک ارس، میزبان گردشگران نوروزی

اماکن متبرک ارس، میزبان گردشگران نوروزی

در کنار دیدنی های ارس، زیارت امامزداده ها و زیارتگاه های منطقه علاوه بر جان، روح انسان را هم جلایی نو می بخشد. گردشگران نوروزی ارس می توانند بخشی از سفر خود را به این اماکن متبرک اختصاص دهند. 

سفر به ارس و بازدید از جاذبه های تاریخی و طبیعی منطقه برای همه گردشگران خاطره انگیز و فراموش نشدنی است. در کنار دیدنی های ارس، زیارت امامزداده ها و زیارتگاه های منطقه علاوه بر جان، روح انسان را هم جلایی نو می بخشد. گردشگران نوروزی ارس می توانند بخشی از سفر خود را به این اماکن متبرک اختصاص دهند.

امامزاده سید محمد آقا
معروفیت این زیارتگاه به قدری است که علاوه بر روزهای تعطیل در تمام فصول سال پذیرای گردشگران و مسافران از اقصی نقاط استان و استان های همجوار است. محوطه دلگشای امامزاده سید محمد آقا در روزهای تعطیل و به ویژه در ایام نوروز همواره مملو از مسافر و زائر است.
این امامزاده در روستای نوجه مهر واقع شده است و همین موضوع باعث پیشرفت بسیار زیاد این روستا و توسعه آن شده است. روستای نوجه مهر در 95 کیلومتری شمال شرق جلفا واقع شده است و برای رسیدن به این روستا باید مسیر جلفا به طرف نوردوز را ادامه داده و در میانه مسیر به محض رویت تابلوی امامزاده به فرعی که شما را به این روستا و بقعه متبرکه می رساند تغییر مسیر دهید.
این مکان متعلق به «محمد ابن سالم»(ع) است که نسبت وی به امام موسی بن جعفر (ع) می رسد. در نوشته ها آمده است که ایشان در دوره عباسیان جهت تبلیغ دین به منطقه آذربایجان آمده و در این منطقه زندگی کرده و درگذشته است. به دلیل ارج و قربی که ایشان به واسطه شخصیت وارسته اش داشته است، در این مکان دفن شده و در ادامه مزار وی به محلی برای زیارت مردم منطقه بدل شده است.
بر اساس آمار در طول سال و اواخر هفته روزانه بیش از 3000 زائر و گردشگر مذهبی از این مکان مذهبی – تاریخی دیدن کرده و سالانه بیش از 3 میلیون زائر به این مکان سفر می کند. هم اکنون این امامزاده دارای تولیت بوده و حدود 180 باب زائرسرا با امکانات نسبتا خوب دارد که این امکانات در کشور کم نظیر است. این امامزاده به کمک سازمان منطقه آزاد ارس، توسعه یافته است.

امامزاده بابا یعقوب
گردشگرانی که در جاده توریستی حاشیه ارس مسافرت می کنند، حتما بقعه زیبای امامزاده «بابا یعقوب (ع)» را دیده اند. در واقع می توان گفت که این امامزاده یکی از قابل دسترس ترین امامزاده های استان در مسیر توریستی جلفا – خداآفرین است.
امامزاده بابایعقوب در نزدیکی شهر سیه رود واقع شده و ساختمان آن دارای قدمت تاریخی است. بیشتر زائران این بقعه متبرکه را اهالی سیه رود و گردشگرانی تشکیل می دهند که در طول سال از این مسیر عبور می کنند.
از آداب و رسوم مذهبی كه در امامزاده بابا یعقوب برگزار می‌شود، اين است كه اهالی سيه‌رود و ايری سفلی همه ساله آخرين پنجشنبه مهرماه را به زيارت اين مقبره مقدس می‌روند و به طبخ نوعی پلو مخصوص با هيزم درخت قره آغاج پرداخته و آن را در بين مردم منطقه و زائرين توزيع می‌نمايند.

امامزاده شعیب
یکی دیگر از امامزاده های جاده توریستی حاشیه ارس امامزاده شعیب در روستای دوزال است که هر ساله بازدید کننده های زیادی را به سوی خود می کشد.
این امامزاده در 65 کیلومتری جلفا قرار دارد و به دلیل قدمت بنای آن در سال 1362 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است. قدمت ساختمان زیبا و تاریخی آن به دوره ایلخانی می رسد. این بقعه در حدود قرن هفتم هجری ساخته شده است و ساختمانی هشت ضلعی و آجری دارد. این ساختمان بر روی یک قاعده سنگی استوار بوده و روی هر طاق نیز نقش هایی با آجر کار شده باعث زیباتر شدن طاق ها شده است. این بنا دارای مناره ای به طول 7 متر است و این مناره بر زیبایی برج هشت ضلعی افزوده است. حاشیه‌ای از تزیینات معرق با کاشی‌های لاجوردی و فیروزه‌ای دور تا دور قسمت بالای برج به چشم می خورد به طوری که دور تا دور بنا حاشیه‌ای از تزیینات معرق با کاشی‌های لاجوردی و فیروزه‌ای به عرض 110 سانتی متر دارد. قسمت غربی برج از طریق اتاقی به مسجد قدیمی دوزال متصل می ‌شود و از همین اتاق می‌توان به زیر زمین و محل اصلی مقبره وارد شد.
این ساختمان یک نمونه مشابه دارد که مربوط به بقعه متبرکه خواهر گرامی سید شعیب به نام مومنه خاتون در جمهوری خودمختار نخجوان واقع شده است و این شباهت ارتباط خانوادگی این دو بنا و افراد مدفون در بناها را به خوبی مشخص می کند.
کشاورزان حاشیه رود خروشان ارس هر سال پس از برداشت محصول به زیارت امامزاده شعیب و امامزاده محمد آقا می‌ روند و نذورات خود را ادا می‌ کنند.


امامزاده سید اسماعیل
امامزاده روستای زاویه روی یک تپه ساخته شده و از دور کاملا پیداست. امامزاده سيد اسماعيل (ع) از نوادگان حضرت امام موسي الكاظم (ع) است و هرساله چندین مراسم مذهبی در این مکان برگزار می شود.
روستای زاویه یکی از روستاهای تاریخی و دیدنی استان است که با هادیشهر مسافتی 7 کیلومتری و با جلفا فاصله سه کیلومتری دارد. وجود امامزاده «سید اسماعیل (ع)» این روستا را بسیار متمایز و مذهبی کرده است.
این امامزاده باصفا که درخت چنار چهارصد ساله آن زبانزد خاص و عام است، از یک مسجد ، حیاط و زیارتگاه تشکیل شده است ولی برخلاف محوطه ساختمان بقعه آن قدیمی بوده و اندازه حدودی آن 4 در 4 متر است. ضریح زیبای چوبی این امامزاده نیز یکی از نقاط متمایز آن است که توسط یک هنرمند نخجوانی ساخته شده است و یک اثر زیبای تاریخی محسوب می شود.امامزاده روستای زاویه دارای تعدادی زائرسرا است که می تواند امکانات اقامتی مناسبی برای گردشکران این منطقه فراهم سازد.
از رسوم معمولی که هرساله در این امامزاده برگزار می شود این است که در روز 21 رمضان، اهالی روستاهای ليوارجان و سيه‌ سران بعد از نماز صبح با پای پياده با زبان روزه عازم زاويه می‌شوند تا در اين مكان مقدس مشغول عزاداری شوند. برنامه عزاداری تا قبل از اذان مغرب ادامه می ‌يا‌‌بد و عزاداران دوباره با پای پياده جهت افطاری عازم منازلشان می‌شوند.

امامزاده سید احمد
امامزاده سید احمد (ع) نیز از جمله امامزاده های واقع شده در منطقه آزاد ارس است که در یک کیلومتری جلفا و روستای حق وردی(شاهمار) واقع شده است. نزدیک بودن این امامزاده به شهر توریستی جلفا یکی از تمایز های آن نسبت به سایر امامزاده های واقع در این منطقه محسوب می شود.
ساختمان آستان مقدس امام زاده سید احمد سال گذشته با مشارکت سازمان منطقه آزاد ارس بازسازی و پذیرای مسافران و گردشگران منطقه شده است.

برچسب:
منطقه آزاد ارس, امامزاده , آرامش بهاری , سید محمد آقا , نوجه مهر
http://arasfz.ir/news/id/7291
:لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

پوستر و اینفوگرافی

یادداشت و گزارش ها

مشاهده همه
24 آذر 1403
" چالش‌ها و فرصت‌های مناطق آزاد با تمرکز بر منطقه آزاد ارس"

نگاهی به سفر اخیر دبیرشورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به منطفه آزاد ارس

24 تیر 1403
در بازدیدمدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس عنوان شد؛

مراحل پایانی آماده‌سازی سایت ۴۰ هکتاری ارس برای سرمایه‌گذاران

10 تیر 1403
معاون عمرانی و زیر بنایی سازمان خبر داد؛

صدور پایانکار برای 6 مجتمع تجاری دیگر در منطقه آزاد ارس