پنجشنبه, 01 آذر 1403

جستجو

منطقه آزاد ارس ، محور توسعه مناسبات ايران و نخجوان

14 تا 16 مهر ماه سالجاري منطقه آزاد ارس ميزبان سيزدهمين نشست کميته گردشگري طرح ملي ساماندهي خليج فارس و مناطق آزاد بود .
در اين نشست که به رياست مديرعامل سازمان منطقه آزاد ارس برگزارشد عباس رنجبر بر وجود اشتراکات فرهنگي، تاريخي و مذهبي مردمي در مناسبات ايران و نخجوان تاکيد کرد.
وي با بيان اين مطلب يکي از موضوعات مورد بحث بررسي امکان راه اندازي خط پرواز تهران - نخجوان بود، در رابطه با اهميت اين خط هوايي افزود: روستا و روستاييان نخجوان عيناً فرهنگي مشابه فرهنگ ايرانيان را دارند و صرف نظر از روابط ديپلماتيک، بين مردم دو کشور تعلقات فرهنگي و سببي وجود دارد.

وي با اشاره به ارتباطات فاميلي و سببي روستاييان ايران و نخجوان تصريح کرد: بر همين اساس منطقه آزاد ارس، يکي از ماموريت هاي مهم خود را فعاليت هاي گردشگري و توسعه همکاري ها در اين زمينه با جمهوري نخجوان است.

رنجبر، منطقه آزاد ارس را يکي از سازمان هايي که تمام پروژه هاي آن برنامه ريزي شده و در راستاي اهداف استراتژيک است دانست و گفت: تمام بودجه ريزي منطقه آزاد ارس هم راستا و هم جهت با اهداف، ماموريت ها و استراتژي هاي منطقه است.

رنجبر افزود: همين بودجه ريزي عملياتي و اجراي بود که در سال گذشته موجب شد منطقه آزاد ارس در تعريف پروژه هاي عمراني نسبت به درآمد و تعريف پروژه هاي زيرساختي در پروژه هاي عمراني و عدم انحراف از بودجه 280 امتياز و بالاترين امتياز را بياورد و در بررسي دبيرخانه شوراي عالي مناطق آزاد بين مناطق آزاد بيشترين رتبه را به خود اختصاص دهد.

وي با اشاره به موفقيت منطقه آزاد ارس طي دو سال پياپي در حوزه گردشگري تصريح کرد: در حوزه گردشگري ما دو سال پياپي با تلاش و سعي همکاران خودمان و همکاري و پشتيباني سازمان ميراث فرهنگي و ساير مسئولين ذيربط به عنوان سازمان برتر در امر جذب گردشگر شناخته شديم.

اين مقام مسئول در مناطق آزاد يکي ديگر از موفقيت هاي منطقه آزاد ارس را در تبديل شدن اين منطقه به مقصد جديد گردشگران در نوروز سال 89 خواند و بيان داشت: سال 89 با تبديل شدن منطقه آزاد ارس به مقصد جديد براي گردشگران نشان داديم که با برنامه ريزي مي توانيم از منطقه اي که حداکثر 7 هزار نفر جمعيت دارد جاذبه هاي جديد به مردم معرفي کرد و مردم هم از آن استقبال کنند.

وي حضور کميته گردشگري طرح ملي ساماندهي روابط اقتصادي ، تجاري و فرهنگي حوزه خليج فارس و مناطق آزاد را نيز در پيشبرد اهداف منطقه آزاد ارس در نيم سال دو سال جاري موثر دانست و خاطر نشان کرد : نشست کميته گردشگري طرح ملي ساماندهي روابط اقتصادي ، تجاري و فرهنگي حوزه خليج فارس و مناطق آزاد در منطقه آزاد ارس براي ما بسيار مهم است و در همين فرصت باقي مانده از سال جاري شاهد آثار آن خواهيم بود.

  • شهرک صنايع دستي در منطقه آزاد ارس راه اندازي مي شود

رئيس ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي نيز در اين نشست روابط سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي را با سامزان منطقه آزاد ارس محکم خواهند و گفت : از همين رو هماهنگي لازم ميان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آدربايجان شرقي با منطقه آزاد ارس وجود دارد و کوچکترين مشکلي از اين لحاظ احساس نمي شود.

تراب محمدي با بيان اين مطلب همچنين از راه اندازي شهرک صنايع دستي در منطقه آزاد ارس خبر داد و بيان داشت : آذربايجان شرقي از لحاظ صنايع‌دستي نيز استان پايلوت است و از اين رو مقرر شده است معاونت صنايع‌دستي استان با منطقه آزاد ارس تفاهمنامه‌اي امضاء کند که شهرک‌هاي صنايع‌دستي در اين منطقه ايجاد شود و اميدواريم در اين رابطه زمين لازم در اختيار ما گذاشته شود.

وي استان آذربايجان شرقي را داراي 63 رشته صنايع‌دستي خواند و از احياء چند رشته جديد نيز خبر داد و افزود: امروز در بحث اشتغال پايدار صنايع‌دستي هم نقش خود را ايفاء مي‌کند.

محمدي افزود: در کنار صنعت گردشگري و ما آمادگي لازم را داريم که با منطقه آزاد ارس همکاري کنيم و سازمان ميراث فرهنگي آذربايجان شرقي مطالعات اين شهرک را در منطقه انجام داده است و اعتبار لازم را نيز در اين رابطه مشترکاً مي‌گذاريم و شهرک را ايجاد مي‌کنيم ضمن اينکه 2 رشته از 5 رشته صنايع دستي که احياء‌ مي‌شود مربوط به منطقه آزاد ارس و شهرستان مرند است.

رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي ، گردشگري در مقايسه به ساير صنايع مقرون به صرفه تر خواند که با سرمايه‌گذاري کم، بازده بيشتري را براي سرمايه‌گذار خواهد داشت.

محمدي خاطر نشان کرد: در حال حاضر نيز در حوزه با منطقه آزاد ارس 10 پروژه مشترک وجود دارد که اعتبارات لازم به آنها نيز اختصاص يافته و خوشبختانه کارها هم خوب پيش مي‌رود و اخيراً هم تعدادي کمپ گردشگري در جلفا ايجاد شد و پروژه هاي مرمتي نيز در اين منطقه در دست اجرا است.

اين مقام مسئول در سازمان ميراث فرهنگي ادامه داد: گردشگران کشورهاي ديگر به دنبال مناطق بکر هستند و ما اگر کشورمان و مناطق آزاد را به خوبي معرفي کنيم قطعاً از قبل آن سود خوبي عايد کشور خواهد شد.

  • جشنواره فسيل در منطقه آزاد ارس برگزار مي‌شود

در حاشيه اين جلسه ، معاون گردشگري سازمان منطقه آزاد ارس از برگزاري جشنواره فسيل با معرفي برترين‌ فسيل هاي يافت شده در منطقه آزاد ارس در آبان‌ماه سال‌جاري خبر داد.

فرهاد اسماعيلي، با اعلام اين خبر گفت: اين جشنواره با حضور دانشجويان زمين‌شناسي در منطقه برگزار خواهد شد و در طي آن دانشجويان به جستجوي فسيل‌هاي موجود در محوطه‌اي که مشخص شده است مي‌پردازند و در پايان بهترين فسيل‌هاي يافت شده معرفي مي‌شوند.

وي با اشاره به قدمت 5 ميليون ساله فسيل‌هاي جلفا (منطقه آزاد ارس) افزود: براساس مطالعات ژئولوژي در 5 ميليون ساله پيش منطقه آزاد ارس، بستر اقيانوس بوده است و فسيل‌هاي به دست آمده فعلي يادمان‌هايي به جا مانده از آن دوران هستند.

اسماعيلي با اشاره به بررسي‌ راه‌اندازي تورهاي ژئوتوريسم بيان داشت: پيش‌بيني مي‌شود با برگزاري جشنواره فسيل، بخش قابل توجهي از فسيل‌هاي منطقه شناسايي شده و در آينده در صدد راه‌اندازي تورهاي ژئوتوريسم در اين منطقه هستيم.

  • آمادگي نخجوان در توسعه روابط اقتصادي با ايران

طي سفري يک روزه ، اعضاء کميته گردشگري طرح ملي ساماندهي روابط اقتصادي ، تجاري و فرهنگي خليج فارس و مناطق آزاد ، با فرصتهاي توسعه روابط با جمهوري خود مختار نخجوان آشنا شدند.

اعضاء اين کميته در سفر خود به نخجوان با محمد تقي محمد علي ، سرکنولگري جمهوري اسلامي ايران در جمهوري نخجوان ديدار و در رابطه با مسائل مورد نظر طرفين بحث و بررسي کردند.

سرکنسول ايران در نخجوان در ديدار که با حضور عباس رنجبر ، مدير عامل منطقه آزاد ارس برگزار شد ، از آمادگي نخجوان در توسعه روابط اقتصادي با ايران خبر داد.

محمد تقي محمد علي سرکنسولگري ايران در نخجوان با اشاره به ملاقات هاي اوليه با رييس مجلس عالي و وزراي نخجوان در راستاي توسعه روابط اقتصادي گفت: براساس تعاملات صورت گرفته با مدير عامل راه آهن نخجوان خط ريل نخجوان-جلفا که به شبکه راه آهن سراسري ايران متصل است در آينده اي نزديک راه اندازي خواهد شد.

وي افزود: همچنين مباحث توسعه گردشگري سلامت با وزير بهداشت نخجوان مورد بررسي قرار گرفته است.

سرکنسولگري جمهوري اسلام ايران با اشاره به راه اندازي خط هوايي به اين کشور گفت: در ملاقات با وزراي نخجوان راه اندازي پروازهاي مستقيم به ايران مطرح و مورد استقبال آنها قرار گرفت.

وي تصريح کرد: نخجوان در 38 کيلومتري جلفا قرار دارد و داراي ظرفيت هاي مناسبي است، و سرکنسولگري ايران در خصوص ارتقا سطح همکاري ها و پيشبرد برنامه هاي توسعه اي از هيچ کوششي دريغ نخواهد کرد.

محمد علي افزود: سالانه بيش از 400 هزار ايراني به جمهوري نخجوان مي آيند و اين به دليل عدم نياز به رواديد براي ورود به نخجوان است.

وي ادامه داد: در حال حاضر کشور ترکيه امکاناتي نظير راه انداري خط مستقيم هوايي استانبول-نخجوان با نازلترين قيمت را فراهم کرده است و با توجه به اشتراکات فرهنگي نخجوان از توسعه روابط همه جانبه با ايران استقبال مي کند.

سرکنسولگري جمهوري اسلامي ايران در نخجوان گفت: با توجه به هماهنگي هايي که بين وزراي نخجوان صورت گرفته است، تشکيل کميته گردشگري و طرح ساماندهي خليج فارس و مناطق آزاد با مقامات نخجوان مورد تاکيد قرار خواهد گرفت.

  • بازديد از غار نمکي دوز داغ نخجوان

اعضاء کميته گردشگري طرح ملي ساماندهي روابط تجاري ، اقتصادي و فرهنگي حوزه خليج فارس و مناطق ازاد از غار نمکي دوز داغ نخجوان بازديد کردند.

غار نمکي دوز داغ، در سال 1967 ايجاد شده و در ابتدا از نمک آن بعنوان نمک طعام استفاده مي شده است اما با مشاهده وضعيت جسماني کارگراني که در اين غار کار مي کردند معلوم شده تنفس در اين غاز برخي بيماريهاي تنفسي را بهبود مي بخشد.

از اين رو در حال حاضر اين غار به عنوان محلي براي درمان بيماران تنفسي استفاده مي شود و بيماران پس از تجويز پزشک و 20 روز استراحت در اتاقهاي تعبيه شده در غاز دوز دوخ بهبود مي يابند.

غار دوز داغ 124 تخت يک ، دو و سه نفره دارد و از بيماران با تجويز پزشک از کشورهاي ايران ، ترکيه و آذربايجان به اين غار مراجعت مي کنند . علاوه بر اين پزشکان متخصص در غار دوز داغ و هتل دوز داغ که وابسته به اين غار است مستقر هستند و نظارت کافي بر آن دارند.

علاوه بر غار دوز داغ ، اعضائ کميته گردشگري طرح ملي ساماندهي روابط تجاري ، اقتصادي و فرهنگي حوزه خليج فارس و مناطق ازاد از مقبره امينه خاتون ، که بنايي تاريخي و باستاني بود و آيات قران بر روي ديواره هاي آن ديده مي شد در مرکز شهر نخجوان بازديد کردند.

گفتني است جمهوري خودمختار نخجوان بخشي از جمهوري آذربايجان است که مرکز آن شهر نخجوان است. شهر نخجوان ۱۲ کيلومتر مربع وسعت دارد و کل جمهوري از ۸ شهر، ۸ شهرستان و درحدود ۲۰۳ روستا تشکيل شده‌است.شهر جلفا ، شهر نخجوان ، غار اصحاب کهف ، محل فرود کشتي حضرت نوح (ع) و روستاي گلستان از جمله جاذبه هاي توريستي اين جمهوري است .

  • ورود 3/1 درصد گردشگران از مرز نخجوان

گفتني است چندي پيش مديرکل دفتر توسعه گردشگري سازمان ميراث‌فرهنگي از رشد قابل توجه ورود گردشگران از طريق مرز نخجوان از خبر داده و سهم اين مرز 3/1 درصد از کل گردشگران ورودي در سال 1388 دانسته بود.

به گفته محمدرضا پوينده، جمهوري خودمختار نخجوان داراي يک مرز جاده‌اي با استان آذربايجان شرقي است که اين مرز در طي سال‌هاي 1386 تا 1388 پذيراي گردشگران بوده است.

وي نگاهي به ورود گردشگران جمهوري خودمختار نخجوان به ايران را نشان دهنده رشد قابل ملاحظه‌اي را در سال 1388 خواند که در آن تعداد گردشگران ورودي به کشور از 13 هزار و 901 نفر در سال 1386 به 14 هزار و 411 نفر در سال 1387 و سپس 29 هزار و 701 مفر در سال 1388 افزايش يافته است.

بر اساس اين گزارش نسبت ورود گردشگران خارجي از جمهوري خودمختار نخجوان، در سال 1388نسبت به سال قبل 106 درصد و در سال 1387 نسبت به سال 1386 به ميزان 7/3 درصد افزايش پيدا کرده است.

مديرکل دفتر توسعه گردشگري از سوي ديگر ورود گردشگران خارجي از اين جمهوري حدود يک درصد از کل گردشگران ورودي به کشور در طي سال‌هاي 86 تا 88 دانست و متذکر شد يک درصد از کل گردشگران وارد شده به کشور در نيمه اول سال‌هاي 1386 تا 1388 داراي تابعيت اين جمهوري بوده اند.

میترا یزدچی
خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی بازرگانی و اقتصادی بنا

برچسب:
http://arasfz.ir/news/id/532
:لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

پوستر و اینفوگرافی

یادداشت و گزارش ها

مشاهده همه
24 تیر 1403
در بازدیدمدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس عنوان شد؛

مراحل پایانی آماده‌سازی سایت ۴۰ هکتاری ارس برای سرمایه‌گذاران

10 تیر 1403
معاون عمرانی و زیر بنایی سازمان خبر داد؛

صدور پایانکار برای 6 مجتمع تجاری دیگر در منطقه آزاد ارس

05 آذر 1402
در بازدید دبیر شورایعالی مناطق آزاد از پروژه های عمرانی ارس مطرح شد؛

اجرای پروژه احداث باند دوم جلفا مرند با بالاترین سرعت ممکن