اجراي طرح کنترل بيولوژيکي پشه در منطقه آزاد ارس
معاون فرهنگی اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد ارس از اجراي طرح کنترل بيولوژيکي پشه به منظور مقابله با پشه آنوفل در باطلاقها ،فاضلابهای شهری و خانگی و صنعتی منطقه آزاد ارس در منطقه آزاد ارس خبر داد.
عادل نجف با بيان اين خبر گفت: این طرح که ششمین مرحله آن طی هفته اخیر آغاز شده است در راستای نهادينه كردن ايده استفاده از مواد بيولوژيك بجاي مواد شيميايي ماندگار و آلاينده محيط زيست در منطقه آزاد ارس به اجرا گذاشته می شود.
معاون گردشگری سازمان منطقه آزاد ارس در رابطه با اجرای این طرح گفت: به جهت وجود باطلاقها و فضاهای مستعد برای تولید مثل حشرات بخصوص پشه آنوفل در رودخانه ارس کارشناسان زبده داخلی و خارجی برای مقابله صحیح و بی خطر برای محیط زیست مناطق مستعد را شناسایی کردند.
دکتر نجف زاده افزود: سالهاست که ساکنین حاشیه رود ارس از وجود بی شمار حشرات رنج میبرند و در ضمن وجود اینگونه حشرات موجب نارضایتی گردشگران و سرمایه گذاران بوده ولی طی سه سال گذشته با اجرای این طرح کاهش 90درصدی حشرات را در منازل و اماکن تفریحی و اقامتی و صنعتی را شاهد بوده ایم.
وی گفت: داروهای استفاده شده در این طرح پشه های آنوفل را برای تولید مثل عقیم کرده و از تولد میلیونی این پشه جلوگیری می کند.
نجف زاده گفت: طی اجرای این دوره داروها به صورت رایگان در اختیار اهالی منطقه آزاد ارس گذاشته می شود تا در فاضلابها و مکانهای شناسایی شده منازل مورد استفاده قرار گیرد.
وی تصریح کرد: این طرح تا پایان تابستان در باطلاقها و جویها و منازل و اماکن صنعتی اجرا خواهد شد.
وی افزود: از آنجا که استفاده از روشهاي کنترل بيولوژيک جزئی از استراتژيهاي توصيه شده در اسناد ملی کشور ازجمله سند ملي زيست فناوري بعنوان يكي از مهمترين اسناد مرتبط با فناوري و نظام سلامت می باشد، بمنظور رفاه شهروندان، گردشگران، سرمايه گذاران و پيشگيري از انتقال انواع بيماريهاي مسري توسط این ناقلین بیماری جهت كنترل پشه از لاروكش بيولوژيكي كه يك دانش بومي و در عين حال تنها دانش بين المللي موفق در اين زمينه مي باشد استفاده می کند.
وي با بيان اين که گرانول پاشي مناطق ياد شده از تاريخ خرداد جاری به طور منظم آغاز شده است ادامه داد: با توجه به اين که هر مرحله بايد در يک روز معين و مشخص انجام شود حدود 17 نفر نيروي آموزش ديده براي هر مرحله در نظر گرفته شده است.
وي به مزيت هاي اين طرح اشاره کرد و گفت: بي خطر بودن براي انسان و ساير جانداران، ميزان بالاي اثر لاروکشي ، طولاني بودن مدت تاثير آن، قابليت استفاده درآب آشاميدني، ايمني و عدم تاثير منفي بر محيط زيست و قابليت استفاده در تمامي لانه هاي لاروي پشه از جمله مزاياي استفاده از لاروکش بيولوژيک محسوب مي شود.
نجف زاده اذعان داشت: از آنجا که ميزان پايداري و اثر توکسيني لاروکش حدود 17 الي 20 روز در محيط آبي طول مي کشد لذا براي اطمينان از تماس زماني بين پايان پيک اول با آغاز پيک بعدي به طور متوسط هر 14 روز يک بار بايد عمليات گرانول پاشي در محيط هاي آبي را تکرار کرد و اين در حالي است که در ژيت هاي لاروي ثابت نظيرحوض و استخر مي توان هر 22 روز يک بار اين عمليات را تکرار کرد.
نجف زاده با بيان اين که مرداب هاي حاشيه رود ارس داراي وسعت زياد و پوشش نيزار غير قابل عبور در اطراف خود هستند يادآور شد: براي اطمينان از پخش صحيح به اندازه گرانول در کل مرداب ها از لاروکش با دوز مصرفي بيشتر استفاده مي شود.
گفتتنی است منطقه آزاد ارس در شمالغربی کشور در استان آذربایجان شرقی در محدوده ای به وسعت 51هزار هکتار در مرزهای کشورمان با جمهوری های آذربایجان ، ارمنستان و نخجوان گسترده شده و در جوار رود ارس واقع است.