ارس، نماد مهرورزی طبیعت و تاریخ/ آغوش باز زیبایی های جلفا به روی گردشگران
خبرنگار ایرنا- مقصود هوشمند- به گواه تاریخ در مسیر جاده ابریشم منطقه ای است با طبیعتی بکر و زیبایی های منحصر بفرد با آب و هوایی مطبوع و مردمانی مهربان، اینجا ارس است، تمدنی با آمیزه ای از مهرورزی طبیعت و تاریخ که آغوش خود را به روی گردشگران و میهمانان نوروزی گشوده است.
به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل سازمان منطقه آزاد ارس،گستره طولی شهرستان جلفا و منطقه آزاد ارس در امتداد رودخانه زیبای ارس موجب شده تاریخ، فرهنگ و طبیعت با آب و هوایی متنوع با چشم اندازی دلنشین را نصیب خود کند.
سواحل ارس با شکوفه های زیبای بهاری و نوای خوش پرندگان پذیرای مهمانان نوروزی بوده و وجود آثار و ابنیه های تاریخی در این شهرستان حکایت از وجود اقوامی با قدمت هزاران سال دارد.
تنوع اقلیمی در این منطقه موجب شده زیست انسانی در کنار حیات وحش جاذبه های قابل توجهی خلق کند و مجموعه بی نظیری از دیدنی ها را در مجاورت هم فراهم سازد.
در شهرستان جلفا تنها آثار تاریخی مایه شهرت نیست که وجود اماکن تفریحی و سیاحتی زبان زد خاص و عام بوده و دل هر رهگذری را مجذوب خود می کند.
گردشگران به ویژه از نوع خارجی با مشاهده طبیعت مثال زدنی این منطقه حیرت زده شده و انگشت به دهان به نظاره دشت های پر از شقایق و شرشر آبشارهای بی نظیر و طبیعت جنگلی می نشینند.
آبشار خزه ای آسیاب خرابه، روستای تاریخی اشتبین، سواحل زیبای ارس، کلیسای سنت استپانوس، برج تاریخی دوزال، امامزاده سید محمد آقا نوجه مهر و مجموعه تاریخی عباس میرزا در روستای کردشت از نمونه های مثال زدنی مهرورزی طبیعت و تاریخ در این خطه مرزی است که مهمان نوازی آنان شهره جهانی دارد.
با گذر از جاده های پرپیچ و خم و در عین حال مفرح بخش حاشیه رودخانه ارس در امتداد کرانه شرقی به نمونه ای از مبارزه طبیعت و آب با آبشار وصف ناپذیرآن هم از نوع خزه ای در 25 کیلومتری جلفا در دل کوههای کنتال می رسیم.
این آبشار که در قدیم از آب آن برای آسیاب گندم و غلات مردمان محلی استفاده می شد اکنون به دلیل تخریب قسمت های عمده آن به آسیاب خرابه مشهور است.
ارتفاع آسیاب 10 متر و مساحت محوطه پایینی آن 200متر مربع است و برای رسیدن به آن باید در امتداد جاده مرزی جلفا – سیه رود طی مسیر کرد و به دره ای باصفا که چشم انداز آبشار در آن خودنمایی می کند، رسید.
این محیط مفرح و شادی آفرین طی سال های اخیر مورد توجه مسوولان امر به ویژه منطقه آزاد ارس قرار گرفته و با ساماندهی محیط و ایجاد امکانات رفاهی در صدد ارایه خدمات مطلوب به گردشگران برآمدند.
حرکت بر خلاف جریان رودخانه ارس به سمت غرب و با طی مسیر 17 کیلومتری گردشگران را به روستایی متروکه معروف به دره شام هدایت می کند که بنای تاریخی و با ارزش و در عین حال پرمحتوا به نام کلیسای سنت استپانوس در آن جای گرفته است.
نام کلیسا برگرفته از نام استپانوس شهید اول راه مسیحیت بوده و بنای آن به اوایل مسیحیت و برخی به دوره صفویه نسبت می دهند.
این کلیسا در محوطه ای سرسبز با بنایی استوانه ای شکل و گنبد مخروطی ساخته شده و قداست خاصی در نزد ارامنه و مسیحیان داشته و همه ساله مریدان دین مسیحیت برای انجام مراسم سالانه به این مکان مقدس مشرف می شوند.
این مکان تفریحی و تاریخی مشمول مهر و ومحبت متولیان میراث کهن ایرانی بوده و محیط آن با احداث امکانات رفاهی و اقامتی توسط سازمان منطقه آزاد ارس برای گردشگران آماده سازی شده است.
روستای تاریخی اشتبین/ ماسوله آذربایجان
یکی از قدیمی ترین و زیباترین روستاهای حاشیه رودخانه ارس، روستای اشتبین است که به دلیل شباهت ویژه به ماسوله و بناهای پلکانی به' ماسوله آذربایجان' مشهور است.
بناهای تاریخی واقع در این روستا مزین به کتیبه های مرمرین دوره صفویه و طبیعت جنگلی با درختان متنوع بوده و این روستا را در زمره آثار ملی قرار داده است.
این روستا مدفن حکیم ابوالقاسم نباتی شاعر و عارف بزرگ ایرانی بوده و اثار و ابینه های تاریخی موجود در آن مربوط به دوره اشکانیان است.
طبیعت جنگلی با آب و هوای منحصر بفرد و وجود آثار تاریخی از جمله کتاب خطی'تاریخ نادری' و دیگر کتب خطی دراین روستا، گردشگران را مجذوب خود کرده است.
* امامزاده سید محمد آقا *
این مکان مقدس در روستای نوجه مهر از توابع بخش سیه رود در حاشیه رودخانه ارس در مرز ایران و ارمنستان قرار گرفته و مامنی برای مریدان و شیفتگان اهل بیت (ع) است.
امامزاده سید محمد آقا از نوادگان امام موسی کاظم(ع) بوده و احترام و منزلت خاصی در میان ساکنین محلی و اقصی نقاط کشور دارد و همه ساله پذیرای خیل عظیمی از گردشگران و دوستداران اهل بیت(ع) است.
این مکان به امکانات رفاهی از جمله 250 واحد زایرسرا و مراکز اقامتی مجهز بوده و بسیاری از گردشگران و مسافران نوروزی در گذر از کرانه های ارس این مکان را برای عبادت و اقامت شبانه برمی گزینند.
از دیگر آثار تاریخی و جاذبه های دیدنی شهرستان جلفا می توان به مجموعه تاریخی عباس میرزا در روستای کردشت، برج تاریخی و امامزاده میرزا شعیب دوزال، امامزاده سید اسماعیل زاویه، ابشار ماهاران و دامنه کوههای کیامکی اشاره کرد که سهم عمده ای در جذب گردشگر بر عهده دارند.
در کنار آثار تاریخی و دیدنی در این شهرستان طی سال های اخیر با استقرار منطقه آزاد ارس و فعالیت واحدهای تولیدی و به خصوص از زمان اجرای کالای همراه مسافر ظرفیت جذب مسافر و توریست در این منطقه به واسطه رونق تجارت و وجود بازارهای عرضه محصولات خارجی افزایش یافته است.
هم اکنون چندین مرکز عرضه محصولات خارجی با قیمت مناسب و مصوب در منطقه آزاد ارس فعال است که به دلیل سهولت دسترسی و همچنین کیفیت مطلوب کالاها به نوعی در جذب گردشگر و مسافر نوروزی تاثیرگذار شده است.
امسال فعالیت های گسترده ای برای میزبانی از مسافران نوروزی از سوی مسوولین شهرستانی و منطقه آزاد ارس به عمل آمده و برای بیش از 5 میلیون گردشگر برنامه ریزی شده است.
آماده سازی مراکز اقامت شبانه به میزان کافی و اجرای برنامه های متنوع شاد و جشنواره های بهاری و استقرار تیم های راهنمایی مسافران از برنامه های ویژه ستاد تسهیلات سفر منطقه آزاد ارس در ارایه خدمات مطلوب به گردشگران نوروزی است.
همه دستگاههای خدمات رسان از جمله امداد و نجات، مراکز درمانی، نانوایی ها، هتل ها و رستوران ها با برنامه ریزی های به عمل آمده آماده استقبال از گردشگران هستند.
آمادگی نیروهای امنیتی و متولیان تامین امنیت و آسایش گردشگران بیش از همه به چشم می خورد و پلیس راه و راهنمایی و رانندگی در کنار سایر دستگاه های خدمات رسان آماده ارایه خدمات رسانی به مسافران می باشند.
شهرستان جلفا یکی از شهرستان های استان آذربایجان شرقی است که در شمال غربی این استان در فاصله 146 کیلومتری تبریز واقع شده و از طریق رودخانه ارس با جمهوری خودمختار نخجوان و جمهورس ارمنستان مرز مشترک دارد.
منطقه آزاد ارس با تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی در سال 84 فعالیت خود را در زمینه های تولیدی، صنعتی و گردشگری آغاز کرده و موفقیت هایی در نیل به اهداف خود داشته است.