جاذبه های گردشگری منطقه آزاد ارس، کلیسای چوپان
خبرنگار موج ارس جلفا - حسین شیدائی - کلیسای چوپان یا نمازخانه چوپان که در زبان محلی به “ناخیرچی” مشهور است، در ۵ کیلومتری غرب شهر مرزی جلفا، در کنار رودخانه ارس و در میان کوه های رسوبی سرخ رنگ قرار گرفته است و طوری در آنجا مکان گزیده که جزء طبیعت لاینفک آن درآمده است. “ناخیرچی” اسمی آذری است. ناخیر در ترکی آذری به معنی گله گاو است و “ناخیرچی” به معنی “گاوچران” است.
پلان کلیسا از خارج مربعی شکل به ابعاد ۵/۷ × ۷/۷ متر و از داخل صلیبی شکل بوده و به طور کلی کلیسای کوچکی محسوب می گردد.
ورودی اصلی در قسمت غربی بنا قرار داشته و محراب آن در سمت شرق بنا می باشد. داخل کلیسا خیلی کوچک است و بیش از ده نفر در آن جای نمی گیرد.
مصالح بکار رفته در ساختمان آن سنگ و ملاط است و سطح دیوارهای داخلی با گچ پوشانده شده است. طاق های آن نیز به مانند کلیساهای دیگر جناغی شکل است. بنا فاقد هر گونه حجاری است.
این کلیسا دارای گنبد کوچکی با پلان دایره شکل است که بر روی آن چهار نورگیر در چهار جهت تعبیه شده است.
در سمت غرب کلیسا آثار و بقایای بنای ویران شده ای موجود است که احتمالاً بخشی از کلیسا را تشکیل داده است. در محوطه اطراف کلیسا سنگ صلیب هایی بوده است که جهت حفظ آنها تعدادی به تبریز منتقل گردیده است.
از نقاط قابل توجه در مورد این بنا می توان به وجود کلیسای مخروبه مشابهی در آن سوی ارس (خاک جمهوری آذربایجان) اشاره کرد که درست در نقطه مقابل این کلیسا قرار دارد.
کلیسای چوپان از جمله بناهای تاریخی ایران است که در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده است.