اجلاس جاده ابريشم شناختي برظرفيتهاي تجاري ايران و کشورهاي مسير
جاده ابریشم از پکن، تبریز، استانبول تاآسیای میانه و قفقاز و اروپا از پویایی مراودات اقتصادی برخورداربودند و نقش تبریز درآن دوران در تجارت وبازرگانی ایران ومنطقه ملموس بوده است .
شهرکهن وتجاری تبریزشاهدبرپایی سومین اجلاس بین المللی بازرگانان جاده ابریشم باحضور مقامات سیاسی وبازرگانی 18 کشور منطقه وجهان بود،کشورهایی که از قرابت فرهنگی و اجتماعی وبومی وسنتی مشابهی برخوردار هستند و زمینه های همکاری ریشه قدیمی وپیشینه تاریخی دارد.
دو اجلاس قبلی جاده ابریشم در ترابوزان ترکیه برگزار شده بود و بر اساس پیشنهاد هیئت آذربایجان شرقی در اجلاس دوم، سومین دوره این اجلاس در تبریز برگزار شد.
استاندار آذربایجان شرقی برگزاری اجلاس بین المللی جاده ابریشم درتبریز را فرصتی برای معرفی فرهنگ ایران اسلامی و شناساندن ظرفیتهای بالقوه وبالفعل استان به تجار وبازرگانان کشورهای منطقه عنوان کرد .
احمد علیرضا بیگی می گوید : با توجه به پیشینه جاده ابریشم و اهمیت استراتژیک آن، بی تردید احیای این مسیر و گسترش هم گرایی ها مصالح کشورهای منطقه را تامین می کند.
وی می افزاید : آذربایجان شرقی که یکی از استانهای مهم وتوسعه یافته ایران اسلامی است ازسوی وزارت خارجه به عنوان استان معین توسعه همکاریها ی شمال غرب کشوربا همسایگان تعیین شده ودراین زمینه صدور کالا ها و خدمات ایران به کشورهای مذکور آغاز شده ،طوری که هم اکنون آذربایجان شرقی ،تهران واصفهان و خوزستان به عنوان استانهای برتر توسعه صادرات غیرنفتی به کشورهای جهان وبه ویژه همسایگان جمهوری اسلامی ایران به شمار می روند.
بیگی تصریح می کند : از نظر ما هدف از بازسازی این مسیر تاریخی حمل و نقل سالم و روان کالاها و مسافر به منظور تقویت دوستی و توسعه تجارت بین ملت هاست.
استاندار آذربایجان شرقی گفت:درکنار جنبه های اقتصادی وتجاری این رخداد بزرگ منطقه ای باید از جنبه های فرهنگی آن نیز غافل نشویم.
وی گفت:دراجلاس تبریز بابه نمایش گذاشتن واقعیات تاریخی جاده ابریشم درصدد فراهم کردن شرایطی هستیم تادرسالی که مزین به حمایت از تولید ملی ،کار و سرمایه ایرانی است بتوانیم زمینه های سرمایه گذاری تجاروبازرگانان کشورهای همسایه رادر استانهای شمال غرب کشور شکل دهیم .
وزیر صنعت، معدن و تجارت در آیین گشایش سومین اجلاس بین المللی جاده ابریشم در تبریزهم گفت:40 درصد تجارت جهانی مربوط به 27 کشور واقع در مسیر جاده ابریشم است.
مهدی غضنفری افزود: میزان تجارت خارجی این کشورها با احیای جاده ابریشم قابل افزایش است.
وی جایگاه اقتصادی ایران در دنیا را در ردیف 17 عنوان کرد و با اشاره به اینکه ایران در تنوع مواد معدنی، سیمان، مس، کاشی و سرامیک جزو 10کشور دنیاست، گفت: ما می توانیم لنگرگاه جاده ابریشم باشیم.
غضنفری خواستار ایجاد دبیرخانه ثابت یا کارگروه اقتصادی ویژه ای تحت عنوان جاده ابریشم با حضور حداکثری بخش خصوصی کشورهای واقع در مسیر جاده ابریشم شد تا موانع تجاری و توسعه تعاملات فی مابین را شناسایی کنند و راهکار ارایه دهند.
وزیربهداشت ترکیه هم دراین اجلاس گفت:گسترش ارتباطات تجاری و فرهنگی بین کشور های واقع در مسیر جاده ابریشم رفاه و صلح را در بین مردم این کشورها ترویج می دهد.
رجب آکداغ در حاشیه سومین اجلاس بازرگانان جاده ابریشم در تبریز گفت: ترکیه مصمم است ارتباطات خود را با کشورهای حوزه جاده ابریشم افزایش دهد.
وی گفت: در هر همایشی افکار و برنامه های جدیدی ایجاد می شود و در این اجلاس نیز وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران فکر خوبی را ارایه کردند که دولت ها در ارتباطات بین مردم و بازرگانان کشورهای جاده ابریشم دخالت نکنند و این مردم باشند که نحوه ارتباطات خود را تعیین می کنند.
آکداغ با اشاره به راه اندازی خط هوایی بین تبریز و ارزروم، گفت: ایجاد ارتباط هوایی به ارزروم و تبریز به عنوان نگین آذربایجان و کاهش مسافت می تواند قدم خوبی برای توسعه ارتباطات این دو کشور باشد.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز هم خواستار تشکیل اتحادیه اقتصادی کشورهای جاده ابریشم شد.
آیت الله محسن مجتهدشبستری افزود: امیدواریم این اجلاس موجب تحکیم روابط اقتصادی و انعقاد قراردادها و معاهدات سودمند بین کشورهای حاضر شود.
نایب رییس اتاق بازرگانی تبریز هم گفت: جاده ابریشم به عنوان یک برند ، امکان گسترش همکاری های تجاری منطقه ای را فراهم می کند.
پرویز کلینی با اشاره به تاثیر برندها در تجارت جهانی، افزود: باید قدر این برند را بدانیم و در احیای آن تلاش بیشتری داشته باشیم.
وی با بیان اینکه در گذشته با وجود امکانات کم و سختی مسافرتهای طولانی این جاده نقش مهمی در مبادلات تجاری منطقه داشته است، گفت: جاده ابریشم در زمان حاضر بیشتر از گذشته می تواند تاثیرگذار باشد.
کلینی اظهارکرد: جاده ابریشم تحول عظیمی در مراودات بازرگانی ایجاد کرد و امروز نیز می تواند موجب افزایش همکاری ها شود.
وی با اشاره به اینکه تبریز در گذشته محل تلاقی این جاده بود، گفت: امروز نیز تبریز می تواند همان نقش گذشته را در این مسیر ایفا کند.
مدیرکل کشورهای مشترک المنافع و قفقاز وزارت امور خارجه نیز گفت: سومین اجلاس جاده ابریشم با زمینه سازی فعالیت تجار و بازرگانان این جاده موجب تقویت همگرایی منطقه ای می شود.
محمدرضا مرشد زاده در سومین اجلاس بین المللی بازرگانان جاده ابریشم، با بیان اینکه تلاش های سیاسی برای کاهش اختلافات منطقه ای و موجب نزدیک شدن دیدگاه ها شده است، افزود: برگزاری کمیسیون های مشترک نشانگر بستر سازی مناسب برای توسعه ارتباطات است.
وی با اشاره به اینکه درسال های اخیر، اجلاس متعددی بین ایران و کشورهای منطقه برگزار شده است، ایجاد کریدور ترانزیتی بین کشورهای ازبکستان، ترکمنستان، ایران، قطر و عمان را یکی از نتایج این نشست ها اعلام کرد.
سرپرست سازمان صنعت ،معدن و تجارت نیز گفت:سومین اجلاس بین المللی جاده ابریشم علاوه بر وزراء وکمیسیونهای تخصصی مجلس ،تجاروبازرگانان 18 کشور نیز شرکت کرده اند.
صادق نجفی گفت:هم اکنون بیش ازهزار نفر ازتجارو بازرگانان و دست اندرکاران اقتصادی کشورهای ایران ،ترکیه ، جمهوری آذربایجان ،ارمنستان ،گرجستان ،روسیه ،بلاروس ،چین ،کره جنوبی ،هندوستان ،پاکستان ،افغانستان ،تاجیکستان ،قزاقستان ،قرقیزستان ،ازبکستان ،بلغارستان ، عراق ، سوریه ،لبنان و.
حضوردارند وعلاوه بر آن فعالان اقتصادی و تجاری وبازرگانان استانهای شمال غرب کشور نیز دراین اجلاس مشارکت فعالی دارند .
وی افزود: تجاروبازرگانان ایرانی وخارجی شرکت کننده دراین همایش از برخی واحدهای بزرگ صنعتی و اقتصادی کلانشهر تبریز ، شهرک سرمایه گذاری خارجی تبریز و منطقه آزاد تجاری –صنعتی ارس دیدن می کنند واز نزدیک در جریان تحولات اقتصادی وصنعتی شمالغرب کشور قرار می گیرند.
وی افزود: در این نمایشگاه190 هنرمند از 31 استان کشور و 400 هنرمند آذری در400 غرفه به معرفی و تولید آثار صنایع دستی نقاط مختلف ایران بزرگ مبادرت کرده اند.
سومین اجلاس جاده ابریشم با حضور مقامات دولتی و بخش خصوصی 18 کشور واقع در مسیر جاده ابریشم در تبریز و جلفا برگزار شد.
احیای جاده ابریشم ، معرفی توانمندی ها و پتانسیل های اقتصادی و تجاری، بررسی فرصت های سرمایه گذاری برای دستیابی به بازارهای جدید صادراتی، توسعه بازارهای هدف، تبادل نظر فنی - تجاری بین تجار شرکت کننده، ارتقای همکاری های تجاری و بازرگانی و فراهم سازی زمینه عقد قراردادهای تجاری بین کشورهای شرکت کننده ازجمله اهداف سومین اجلاس بین المللی بازرگانان جاده ابریشم است .