فرافکنی برخی اعضای کمیسون قاچاق کالای استان، سرپوش گذاشتن بر عملکرد ضعیف خود می باشند
جوابیه سازمان منطقه آزاد ارس به موضوع قاچاق از این منطقه: قاچاق در منطقه آزاد ارس بی معنی است//در صورت وجود قاچاق در خارج از محدوده منطقه آزاد ارس، سازمان های مسئول مبارزه با قاچاق استان باید پاسخگو باشند
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری منطقه آزاد ارس گفت: طبق ماده ۲ مقررات امورگمرکی مناطق آزاد ورود هر نوع کالا بغیر از کالاهای ممنوعه شرعی و قانونی مجاز است و قاچاق در منطقه آزاد ارس بی معنی است. در صورت وجود قاچاق در خارج از محدوده منطقه آزاد ارس، سازمان های مسئول مبارزه با قاچاق استان باید پاسخگو باشند.
🔸معاون اقتصادی و سرمایه گذاری منطقه آزاد ارس گفت: طبق ماده ۲ مقررات امورگمرکی مناطق آزاد ورود هر نوع کالا بغیر از کالاهای ممنوعه شرعی و قانونی مجاز است و قاچاق در منطقه آزاد ارس بی معنی است. در صورت وجود قاچاق در خارج از محدوده منطقه آزاد ارس، سازمان های مسئول مبارزه با قاچاق استان باید پاسخگو باشند.
🔸معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد ارس در پاسخ به خبر منتشره در خصوص قاچاق کالا از این منطقه که از زبان استاندار آذربایجان شرقی در کمیسیون قاچاق کالا منتشر شده است گفت: در آخرین جلسه کمسیون قاچاق کالای استان آذربایجان شرقی که با حضور استاندار محترم و سایر اعضای این کمیسیون برگزار شد؛ استاندار آذربایجان شرقی در پاسخ به موارد مطروحه در این جلسه که خارج از دستور جلسه و از سوی نهادهای نظارتی و صمت در خصوص نوع کالاهای ترخیصی و تعداد اصناف فعال و غیر فعال مطرح شد؛ به نقش تولید و صادرات در منطقه آزاد ارس اشاره نموده و موضوع ادعای انتقال کالا از ارس به استان را قابل بررسی اعلام نمودند. این در حالی است که خبر طوری تنظیم و منتشر شده است که انتشار آن باعث ایجاد موج منفی رسانه ای علیه مناطق آزاد کشور و جریحه دار شدن اصناف فعال در نقطه صفر مرزی شده است.
🔸بابک عبدل نژاد در ادامه با اشاره به برخی موارد و نکته های بدیهی و مهم در بحث مناطق آزاد و نیز موضوع قاچاق در کشور و در راستای تنویر افکار و اذهان عمومی و کارشناسان این حوزه ها گفت: مناطق آزاد بر اساس قانون چگونگی اداره کرد مناطق آزاد اداره می شوند و طبق ماده ۵ این قانون، مستثنی از قوانین سرزمین اصلی یا کشوری بوده و طبق ماده ۲۷ مدیران عامل سازمان های مناطق آزاد بالاترین مقام منطقه محسوب می شود که این مهم در ماده ۶۵ احکام دائمی توسعه کشور مصوب مجلس شورای اسلامی نیز به صراحت قید گردیده است. همچنین بر اساس ماده ۱۴ ، مبادلات بازرگانی این مناطق با خارج از کشور از شمول قوانین و مقررات گمرگی خارج است و طبق ماده ۱۷ مسئولیت نظارت بر ورود و خروج کالا از این مناطق به سرزمین اصلی بر عهده گمرک جمهوری اسلامی ایران است و علی رغم اینکه این مسئولیت بر عهده گمرک جمهوری اسلامی بوده ، منطقه آزاد ارس با صرف هزینه گزاف، بالغ بر ۱۳۰ نفر نیروی ارزیاب، بارشمار و گارد تامین و در اختیار گمرک ایران قرار داده است.
🔸عبدل نژاد افزود: علاوه بر آن در مسیر جلفا تا تبریز چندین جایگاه ایست و بازرسی و پلیس راه وجود دارد که گاها کالایی که مجوز گمرک و منطقه را دارند در مسیر متوقف و کنترل می شود. حال چگونه این کالاها از گمرگ و پلیس و ایست و بازرسی عبور کرده و به مرکز استان می رسند جای تامل دارد و شاید فراکنی اعضای جلسه سرپوش گذاشتن بر عملکرد ضعیف خود می باشد و بیم آن می رود مسئولان مبارزه با قاچاق کالا و ارز دانسته و ندانسته با اعلام موارد ناچیز و حتی غیرواقعب و با این روش و انحراف اذهان از ظرفیت های مبارزه با قاچاق کالا و ارز به مسیرهای غیرواقعی، قاچاق های واقعی و سازمان یافته و کلان که حدود ۹۸ درصد قاچاق کشور را شامل می شوند براحتی به کار خود ادامه دهند و قاچاقچیان اصلی در امان بمانند و نظرات نهادهای نظارتی به نقطه ای که در آن جا قاچاق وجود ندارد معطوف شود.
🔸معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد ارس در ادامه ضمن گلایه مندی از برخی تنگ نظری ها اظهار کرد: به نظر می رسد برخی مسئولان استانی به وظایف قانونی خود در مبارزه با قاچاق کالا یا آگاه نمی باشند و یا عمل ننموده اند و با فراکنی و اتهام به منطقه آزاد ارس به دنبال سرپوش گذاشتن به عملکرد ناقص خود هستند.
🔸بابک عبدل نژاد ضمن تشکر از مدیرکل امور اقتصاد و دارایی آذربایجان شرقی افزود: واقف بهروزی مدیرکل جدید امور اقتصاد و دارایی آذربایجان شرقی تنها عضو این کمیسیون بودند که در این جلسه بصورت علمی و کارشناسی شده راه مبارزه با قاچاق کالا را افزایش تولید به همراه کاهش هزینه تولید برای حذف رغبت داخلی به واردات این نوع کالاها عنوان نمودند. این در حالی است که در جلسه مذکور عملکرد و اقدامات هیچ کدام از ادارات موثر در جلوگیری از قاچاق کالا که در دستورکار جلسه بود مورد بررسی قرار نگرفت و گزارشی ارائه نشد.
🔸عبدل نژاد در ادامه با اشاره به آمار و ارقام واردات کالا از گمرکات آذربایجان شرقی یادآور شد: حجم کل واردات کالا از تمامی گمرکات آذربایجان شرقی به نسبت کل کشور کمتر از یک درصد بوده که عمده این واردات نیز از گمرک سهلان بوده و واردات منطقه بر اساس مجوز هیات دولت ،توسط کارگروهی از نمایندگان وزارتخانه های مختلف بررسی و تعیین میگردد که این میزان در سال ۱۴۰۰ پس از دوبار اختصاص، حدود ۱۰۰میلیون دلار بوده و این میزان سهمیه بین حدود۳۰۰۰ اصناف تقسیم شده است و بدیهی است که پروانه صنفی اصناف غیر فعال حدود۵۰۰مورد نیز تعلیق شدند
🔸وی با اشاره به نقش منطقه آزاد ارس در توسعه و نیز ایجاد اشتغال و جلوگیری از خروج ارز تاکید کرد: در منطقه آزاد ارس در حوزه بازرگانی و اصناف حدود۶۰۰۰شغل ایجاد شده است که این اصناف با جذب مسافران و گردشگران که برای خرید برخی کالاها و اجناس به خارج از کشور سفر میکردند نقش قابل توجهی در جلوگیری از خروج ارز از کشور داشته است.
🔸وی همچنین یادآرو شد: منطقه آزاد ارس همچنین طی سال های اخیر توانسته است با شفاف سازی برخی قوانین مناطق آزاد که در راستای حایت از تولیدکنندگان است بسیاری از واردکنندگان حوزه پوشاک را وارد چرخه تولید کند و در همین راستا طی پنج سال گذشته با گسترش واحدهای تولیدی حوزه کفش و پوشاک میزان تولید البسته را به 10 برابر و کفش را به 17 برابر برساند. این در حالی است که منطقه آزاد ارس در دوران کرونا که کشور با مشکلات کمبود مواد ضدعفونی کننده و ماسک و پارچه های بیمارستانی مواجه بود توانست نقش بسزایی در تامین این مواد در استان و کشور داشته باشد.
🔸عبدل نژاد در پایان خاطر نشان کرد: ارس با نظارت، درایت و مدیریت مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس و پرسنل این سازمان و با همراهی سرمایه گذاران و فعالین اقتصادی و همکاری مقامات محلی و نهادهای نظارتی مستقر در منطقه از جمله دادگستری و دادستانی، از لحاظ شفافیت عملکرد سرآمد مناطق آزاد می باشد و از طرفی بر اساس ماده ز ۱۱۷ قانون امور گمرکی سقف خروج کالا برای هر مسافر از منطقه ۸۰ دلار می باشد. این در حالی است که بعلت مرزی بودن استان حتی اگر این کالاها بصورت تجمیع در سطح استان باشند کالای قاچاق محسوب نمی شوند.بنابراین انتظار بر این است بجای تهمت و سیلی به اصناف منطقه به سازمان های مسئوول مبارره با قاچاق در سطح استان تذکر لازم داده شود.